Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  DESCOPERĂ ORHEIUL  »  Economia
Economia

 

Domeniul economic al orașului este reprezentat prin trei sectoare importante pentru dezvoltarea economiei locale: sectorul industrial, sectorul comerț și servicii, sectorul transport și alte servicii publice (telecomunicații, asigurarea cu energie electrică și agent termic, aprovizionarea cu apă potabilă, canalizare, gestionarea deșeurilor etc.).

Sectorul industrial e ramura prioritară a economiei orașului și cuprinde întreprinderi industriale. În economia orașului rolul de bază îl joacă în primul rând întreprinderile mari: „Orhei-Vit” S.A., Î.M. "Chateau Vartely" S.R.L., „Fabrica de pâine”, „Orhei-Vin” S.A., grupul de întreprinderi care fac parte din Holdingul „Codru”. În prezent sectorul industrial fabrică în special produse alimentare, sucuri, conserve, lactate, panificație, țigări și băuturi alcoolice și răcoritoare, mărfuri de uz casnic, galanterie, încălțăminte. Se reanimează activitatea în construcție.

Sectorul comerț și servicii reprezintă o ramură importantă a economiei locale. A crescut volumul serviciilor de comunicații, de piață, medicale, învățământ ș.a. Totodată s-a redus volumul serviciilor sociale prestate cu plată: transportarea călătorilor, servicii culturale, juridice, bancare, turism și excursii.

Sectorul economic al orașului Orhei în anul 2012 a fost reprezentat de cca 609 de agenți economici, dintre care 1/4 erau reprezentate de întreprinderile cu drept de persoane fizice, iar 75% din întreprinderi au fost întreprinderile cu drept de persoane juridice. Printre cele mai răspândite forme organizatorico-juridice ale activităților economice din localitate, au fost societăţile cu răspundere limitată (63,2%) și întreprinderile individuale, cu 24% din numărul total de întreprinderi. În general, numărul de întreprinderi din localitate s-a înscris într-o dinamică favorabilă, majorându-se în 2012 cu cca 15,1% față de anul 2009. Diversificarea sectorului economic și a modalității de finanțare a afacerilor a determinat dinamici accelerate de creștere a activităților cooperativelor de producție, a întreprinderilor municipale și a societăților cu răspundere limitată.



Prima pagină  »  DESCOPERĂ ORHEIUL  »  Economia

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Luni, 18 martie 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 64210   Total ieri: 2161   Total azi: 1158