Prima pagină » Muzeul de Istorie şi Etnografie Orhei
Muzeul de Istorie şi Etnografie Orhei
Administrator: Rita Colesnic
PREZENTARE GENERALĂ
Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei a fost înființat prin Ordinul nr.82 din 14.02.1969 al Ministerului Culturii al RSSM.
Edificiul actual al Muzeului se află în incinta unei Case de locuit cu poartă ornamentală, fostă vilă construită prin anii 1928-1929 în stil neoromânesc, care a aparținut inginerului Serviciului Tehnic al județului Orhei, Mircea Bengulescu, arhitect român, venit la noi în 1928. A trăit la Orhei până în 1940.
Clădirea muzeului este monument de arhitectură de importanță națională, protejată de stat prin Hotărârea nr.1531-XII din 22.06.1993 a Parlamentului și Hotărârea nr.984 a Ministerului Culturii și Turizmului din RSSM.
Fondul de bază al muzeului constituie peste 25 mii de piese, dintre care: 19000 documente, 3500 fotografii, 600 obiecte etnografice, 508 obiecte arheologice, 1000 obiecte numismatice, 53 obiecte de artă decorativă și altele.
La dispoziția vizitatorilor muzeului se află: 7 săli expoziționale, amplasate pe o suprafață de 142, 4 m.p.
Funcțiile specifice muzeului sunt: conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal, cercetarea științifică, evidența, documentarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului.
Muzeul este în permanență căutare de noi forme de lucru cu publicul. Sunt organizate ghidaje individuale și în grup în muzeu, oraș și raion, lecții istorice, manifestări consacrate zilelor și sărbătorilor naționale, lucrul științific și de cercetare, lansarea cărților, oformarea expozițiilor permanente și temporare, organizarea atelierelor de creație, serate muzicale, expoziții ale meșterilor populari, a pictorilor și a personalităților notorii din oraș și raion, completarea Fondului muzeului cu noi exponate în bază de donații, restaurarea exponatelor deteriorate și al.
Regulamentul Intern al Muzeului de Istorie și Etnografie Orhei: