De la proclamarea independenței începând cu anul 1992, dar mai cu exactitate 01.01.1992 pînă în prezent, în municipiul Orhei au fost înregistrați oficial 4061 agenți economici și întreprinzători individuali, dintre care 1760 au fost lichidate, iar 2301 activează pînă în prezent.
Domeniul economic al municipiului este reprezentat prin trei sectoare importante pentru dezvoltarea economiei locale: sectorul comerț, sectorul industrial de producere, servicii, sectorul transport și alte servicii publice (telecomunicații, asigurarea cu energie electrică și agent termic, aprovizionarea cu apă potabilă, canalizare, gestionarea deșeurilor etc.).
Sectorul de comerț și servicii sunt ramurile prioritare a economiei orașului. Totuși un rol important în economia orașului îl are și ramura industrială.
În economia industrială a orașului rolul de bază îl joacă în primul rând întreprinderile mari precum: fabrica de conserve „Orhei-Vit” S.A., compania S.C. ”Brodețchi” S.R.L., întreprinderea vinicolă Î.M. ”Chateau Vartely”, uzina de producere a cablajului S.E. ”Bordnetze” S.R.L și alte întreprinderi mici și mijlocii.
Agenți economici de importanță locală: Kaufland S.R.L; SE Bordnetze S.R.L.; SC Brodețchi .SR.L.; Class Partener S.R.L.; SC Alimer-Comerț S.R.L.; METICAL S.R.L.; Muntixari S.R.L.; Moldretail Group S.R.L.; Stanic Capital S.R.L.; LC WAIKIKI Retail Mol S.R.L.; SC Vicdelen S.R.L.; CBS S.R.L.; OKTATRADE S.R.L.; Î.M. Romstal Trade S.R.L.; TEHNICA S.R.L.; S.R.L. FRANZEPAM.
În prezent sectorul industrial este orientat în special spre produse alimentare, sucuri, conserve, lactate, panificație, țigări, băuturi alcoolice și răcoritoare, mărfuri de uz casnic, galanterie, încălțăminte. Se reanimează activitatea în construcție.
Sectorul comerț și servicii reprezintă o ramură importantă a economiei locale. A crescut volumul serviciilor de comunicații, de piață, servicii medicale, învățământ ș.a. Totodată s-a redus volumul serviciilor sociale prestate cu plată: transportarea călătorilor, servicii culturale, juridice, bancare, turism și excursii.
Diversificarea sectorului economic și a modalității de finanțare a afacerilor a determinat dinamici accelerate de creștere a activităților cooperativelor de producție, a întreprinderilor municipale și a societăților cu răspundere limitată.
Municipiul Orhei se află într-o continuă dezvoltare socio-economică în ultimii ani, având o densitate a întreprinderilor aflată într-o permanentă creștere, cu o evoluție pozitivă a rezultatelor economice, infuzie de capital străin și cu efecte și în ceea ce privește creșterea locurilor de muncă. Aceste fenomene sunt susținute de funcționalitatea structurilor de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor precum APL, Centrul de Suport în Afaceri Orhei, Fab Lab, etc.