Ro      Ru      En
Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Raportul privind activitatea Primarului orașului Orhei, Ilan Șor, în primele 100 de zile de la învestire. VIDEO
Publicat: 09.10.2015   

Stimați orheieni! Din prima zi de activitate, echipa noastră de la conducerea Primăriei și din Consiliul orășenesc, a început realizarea promisiunilor făcute la alegeri. 100 de zile sunt un termen scurt, dar suficient pentru a face primele concluzii. Vă prezint raportul despre toate realizările noastre din această perioadă, dar și despre planurile de viitor.

INFRASTRUCTURA   

Reparația străzilor a fost unul din primele lucruri de care ne-am preocupat. Am făcut analiza stării tuturor drumurilor din oraș, cu o lungime totală de 78 de km, în urma căreia s-a constatat că doar 10 km  erau în stare satisfăcătoare. Ca rezultat, am întocmit un plan de reabilitare a străzilor din Orhei, pentru următorii 4 ani. Am început din zonele cu cele mai proaste drumuri. Astfel, în sectorul Lupoaica au fost reparate capital 20 de străzi, cu o lungime totală de circa 10 km. În plus, au fost construite peste 3 km de trotuare, care nu existau până acum.

În luna septembrie a început reparația capitală a 2 străzi din centrul orașului, str. Orheiul Vechi și str. Livezilor. Lucrările vor finaliza la începutul lunii noiembrie.

Au fost reparate capital 4 ronduri și sensuri giratorii la intrarea în Orhei, din direcția Chișinău. Alte două intrări în oraș, din direcțiile Bălți și Rezina urmează să fie reconstruite la primăvară. 

La începutul sezonului cald va fi dat startul reconstrucției capitale a drumurilor din sectoarele Nistreana și Slobodca. Conform planului, lucrările vor fi terminate în septembrie 2017.

Următoarea etapă de reparații capitale vizează drumurile din sectorul Nordic și Bucuria. Acestea trebuie să fie reabilitate pînă în septembrie 2018, iar până la mijlocul anului 2019 vor fi reconstruite drumurile din sectorul Centru.

Pentru realizarea proiectului de reabilitare a drumurilor din Orhei a fost creată Întreprinderea orășenească „Recodrum Orhei”. Această întreprindere se va ocupa de reparația, întreținerea și curățirea străzilor din oraș. Astfel, fondurile destinate drumurilor vor rămâne în bugetul orășenesc, iar străzile din oraș vor fi întreținute mereu în stare bună. Întreprinderea dată va avea în dotare toată tehnica necesară pentru curățirea străzilor. Mai mult, în timpul apropiat va fi construită o uzină de producere a asfaltului.

Iluminarea stradală este un alt proiect extrem de important, care face parte din planul de dezvoltare a infrastructurii orașului. În Orhei sunt 2800 de stâlpi de iluminare, dintre care doar 1600 funcționau. Cablurile electrice erau defecte, becurile vechi consumau foarte multă energie și se defectau des. Am promis că voi soluționa această problema și că Orheiul va fi iluminat 100%. Până la sfârșitul lunii octombrie această promisiune va fi îndeplinită. În 2 luni au fost schimbate toate liniile electrice din oraș. S-au tras 67  kilometri  de cablu torsadat, care va elimina riscul scurtcircuitelor ce se produceau foarte des, mai ales pe vreme rea. În prezent, 5 echipe de muncitori instalează corpuri de iluminare noi, de tip LED. În total, vor fi instalate 1350 de LED-uri, o parte din ele vor înlocui corpurile vechi, altă parte va fi instalată suplimentar la cele existente. Sitemele LED au o capacitate mai mare de iluminare, la un consum de 4 ori mai mic de energie. 270 de stâlpi electrici noi vor fi instalaţi pe 30 de străzi din oraș, unde până acum nu exista iluminare stradală.

Încă o problemă comună pentru toate localitățile din țară, este iluminarea zonelor pietonale. La Orhei această problemă va fi rezolvată în urmatorii 2 ani. Vom instala 1500 de stâlpi de iluminare pe trotuarele din oraș. Astfel, așa cum am promis, Orheiul va deveni cel mai luminos oraș din țară!

Reabilitarea spațiilor verzi a fost promisă la începutul mandatului meu. Astăzi, pot prezenta deja câteva proiecte realizate:   

Grădina publică Ivanos a fost reconstruită capital. A fost pavată aleea centrală, reconstruite scările, cascada și havuzul, asfaltată zona centrală și trotuarul de la intrare, reînnoit sistemul de iluminare, instalate bănci noi, reamenajate spațiile verzi.  Înverzirea parcului Ivanos continuă și acum. În plus, a fost anunțat un concurs pentru agenți economici, de amplasare a unităților de comerț și distracție în parc. Vom alege cele mai bune proiecte, care vor fi realizate.

O altă zonă de odihnă, restaurată recent, este Scuarul Europei.  Acolo s-a reparat havuzul și sistemul de iluminare, s-a instalat un sistem modern de irigare, iar toate spațiile verzi au fost reamenajate după un design nou.

Au fost reabilitate rondurile și fâșiile verzi de delimitare a traficului la intrarea în oraș de pe șoseaua M2. S-a plantat gazon, flori, copaci și arbuști, s-a instalat sistem de irigare modern pentru întreținerea plantelor. Astăzi avem acolo zone verzi frumoase, care au dat un aspect modern întrării în oraș.

După o analiză efectuată a lucrurilor, am decis să transmitem serviciul de înverzire a orașului în gestiunea unei companii private, care are toată tehnica necesară și o experiență mare în domeniu. Această companie deja a realizat mai multe proiecte în oraș, despre care s-a spus mai sus. Trebuie de menționat că bugetul pentru înverzirea orașului a rămas același, dar odată cu această schimbare este utilizat mult mai eficient.

Parcul Orhei este un alt proiect mare, ce va fi realizat începând de anul viitor. Acest parc este un simbol al orașului și trebuie neapărat reabilitat. Acum se face un nou proiect al parcului, la care lucrează cei mai buni arhitecți și designeri peisagiști din țară. Lucrările de reconstrucție capitală vor începe în primăvară. Vă promit că anul viitor, pe 1 iunie, vom deschide împreună noul parc Orhei.

Un alt obiect, care se află acum în stare deplorabilă este lacul Orhei.  La moment, Primăria orașului nu poate întreprinde nimic în vederea reabilitării acestei zone, pentru că lacul se află în gestiunea Societății Vânătorilor și Pescarilor. Recent, ne-am adresat printr-o scrisoare Guvernului RM, cu cererea de a transmite lacul în gestiunea Primăriei Orhei. Atunci, promit că până în toamna anului viitor lacul va fi curățit, plaja reamenajată, iar digul lacului reparat.

SOCIAL

Așa cum am promis, tariful la apa potabilă pentru persoane fizice este compensat începând cu 1 august.  Întreprinderea Apă Canal Orhei compensează 50% din tarif, pentru 4 metri cubi de apă pe lună. Orheienii deja au primit facturi mult mai mici la apă. 

De la 1 august a fost anulată taxa pentru iluminare stradală.

Până la sfârșitul toamnei, la Orhei vor fi deschise 4 magazine sociale. Unul dintre ele este deja construit și amenajat, iar alte 3 vor fi finalizate în curând. Deja au fost distribuite circa 5000 de carduri sociale pentru pensionari, veterani și invalizi, care vor putea cumpăra produse la preț redus.

Un alt proiect care va fi realizat în curând este reînnoirea parcului de transport urban și anularea taxei de călătorie. În luna ianuarie vor fi aduse 40 de autocare noi. Tot atunci transportul orășenesc va deveni gratuit.

Am reanimat Garda Populară. La moment, aceasta este singura structură din țară care există în realitate, nu doar pe hârtie. Garda Populară din Orhei are 23 de colaboratori și a primit tot echipamentul necesar pentru activitatea sa, inclusiv 4 automobile. Membrii acestei structuri asigură ordinea publică în oraș și lucrează la prevenirea și combaterea infracțiunilor în colaborare cu poliția locală.

În fiecare săptămână, orășenii nevoiași primesc din partea Primăriei Orhei ajutor material. Sunt aproximativ 20 de oameni pe săptămână. Ajutorul se oferă la solicitarea orășenilor, pentru întreținere sau tratament medical.  

La grădinițele din Orhei, părinții copiilor nu mai trebuie să plătească bani în fondul părintesc. Aceste cheltuieli au fost asumate de către Asociația obștească „Pentru Orhei” - câte 200 de lei pentru fiecare copil. Avem 1750 de copii înscriși la grădinițele din Orhei. Pe contul fondului părintesc deja s-au trasferat 170 000 de lei. 

Am realizat lucrări de reparație în 5 școli și grădinițe din Orhei. S-au reparat acoperișurile, s-au schimbat ferestrele și mobila. O parte din lucrări s-au încheiat la începutul anului școlar, altele mai continuă.

La începutul mandatului, am promis că vom dezvolta sportul și vom promova modul activ de viață printre orheieni. Cu acest scop, a fost construit și dat în exploatare primul teren sportiv de minifotbal modern, de 1000 de metri pătrați, în sectorul Nistreana.

Un alt teren sportiv, de același tip, se construiește în sectorul Nordic.   Lucrările sunt la final. Terenul va fi dat în exploatare peste o săptămână. 

Planificăm să construim la Orhei corturi de tenis. Este un sport tot mai popular în oraș și ne dorim să-l dezvoltăm, împreună cu Federația de Tenis din Moldova. În plan este deschiderea unei școli de tenis cu o infrastructură necesară. De către Primărie a fost deja stabilit un teren cu o suprafață de 17 ari, pe strada Chișinăului, unde urmează să fie construite două corturi de tenis. Tot acolo, o companie privată construiește acum un bazin. Sperăm că în viitor această zonă va deveni un adevărat complex sportiv.   

Zilele trecute a fost deschisă prima stație de „bike sharing” din Orhei, unde orășenii pot închiria biciclete gratuit.  Sunt 50 de biciclete noi, de tipuri diferite, iar primăvara numărul lor va fi suplinit. Avem în plan și amenajarea pistelor pentru bicicliști, după exemplul orașelor europene. 

Până la sfârșitul anului, vom deschide în oraș un Centru pentru tineret, în care vor funcționa cursuri de limbi străine gratuite. În plus, acolo vor fi instalate 50 de calculatoare, conectate la Internet. Accesul la ele va fi, la fel, gratuit.   

Din luna iunie, la Orhei au fost deschise 10 terenuri de joc pentru copii noi, moderne, în diferite sectoare ale orașului. 

ECONOMIE

Cea mai mare problemă a orașului este bugetul mic. La moment, suntem în căutarea soluțiilor pentru mărirea acestuia și atragerea investițiilor în economia orașului. Cu același scop, am început  restructurarea și reorganizarea activității întreprinderilor orășenești. 

Astfel, datorită eforturilor de eficientizare a managementului, Întreprinderea Municipală Piață și Comerț a reușit deja să mărească considerabil beneficiul din activitatea sa. Pentru comparație:  în august 2014  această sumă era de 28 000 lei. În august 2015 sunt 121 000 de lei, ce constituie o creștere de peste 4 ori. Astfel, fondurile obținute i-au permis Pieței Orhei să realizeze proiectul magazinelor sociale, despre care s-a spus mai sus.

Regia Apă Canal Orhei, datorită managementului mai eficient, deja compensează tarifele la apă pentru orășeni, iar în curând, întreprinderea va deschide o linie de îmbuteliere a apei din izvorul satului Jeloboc.  Calitatea apei din acest izvor este una dintre cele mai bune din țară, așa cum demonstrează analizele efectuate de către specialiștii Academiei de Științe și ai Ministerului Mediului.   

Începând cu săptămâna viitoare vor fi demontate panourile de publicitate stradală din Orhei care afectează aspectul orașului.  În locul lor, vor fi instalate 5 panouri electronice, unde va fi plasată toată publicitatea. Aceste panouri vor fi incadrate în spațiu astfel, ca să nu afecteze imaginea orașului. Publicitatea stradală va fi gestionată de o întreprindere orășenească, iar banii obținuți din aceste servicii vor ajunge în bugetul orașului.

Avem intenția să închidem cazinourile electronice în Orhei. Am semnat deja dispoziția de suspendare a autorizațiilor. Zilele următoare voi propune Consiliului Orășenesc proiectul de decizie pentru anulare a autorizațiilor.  Astfel, vrem să eliberăm orașul de jocurile de noroc, pe care le considerăm dăunătoare și amorale. Suntem siguri că majoritatea orășenilor ne va susține în această intenție.

Recent, am început procesul de reorganizare a Întreprinderii municipale Servicii comunal-locative Orhei. Activitatea acestei întreprinderi va fi diversificată. În proiect este deschiderea liniei de acumulare și prelucrare a deșeurilor,  care apoi vor fi vândute. Astfel Întreprinderea va putea aduce un aport în bugetul orașului. 

Pe viitor planificăm crearea altor întreprinderi orașenești, care vor dezvolta diferite activități economice și vor contribui la bugetul Orheiului.

În plus, până la sfârșitul anului va fi elaborat proiectul Parcului industrial Orhei, cu scopul atragerii investițiilor prin crearea întreprinderilor de producere. 

Ținem să subliniem că, toate fondurile obținute din aceste activități economice, vor fi îndreptate, în primul rând, spre compensarea serviciilor comunale pentru orheieni.   

 

În încheiere, vreau să declar că în postura de primar al orașului Orhei, dar și ca cetățean al acestei țări, am misiunea să dezvolt orașul pe care îl conduc și să creez condiții decente de trai pentru locuitorii lui.

Din prima zi de mandat am început îndeplinirea promisiunilor făcute la alegeri și, împreună cu orheienii, deja am reușit mai multe realizări.

Succesele Orheiului, însă, au devenit ținta atacurilor din partea unor politicieni. Este un fapt regretabil, mai ales că scopul acestor atacuri este clar pentru toată lumea. Astfel, ei încearcă să distragă atenția de la propriile eșecuri și ratări. Vreau să le spun acestor politicieni că au ales o tactică greșită. Îi îndemn să se lase de declarații și să se apuce de treabă. Pentru că oamenii așteaptă fapte reale.

Orheiul va merge înainte și va deveni un oraș-model pentru toată țara! Le mulțumesc orheienilor pentru susținerea și încrederea oferită. Doar împreună, dragi orheieni, putem să reabilităm și să dezvoltăm orașul nostru! 

 

 


Accesări: 14552

Alte Noutăți

Publicat: 13.08.2022   
Accesări: 77
Astăzi, 13 august, catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Orhei sărbătorește Hramul bisericii prilejuit de omagiul adus Sfintei Mariei - maica Mântuitorului nostru Isus Hristos, deoarece astăzi este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, una din multele sărbători care sunt sărbătorite de toți creștinii, fie catolici, protestanți sau ortodocși,doar că la dată diferită. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.08.2022   
Accesări: 62
Ieri, la inițiativa Centrului de Tineret Orhei cărțile au prins viață la evenimentul ”Dincolo de copertă” ce a avut loc în Parcul Ivanos. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.08.2022   
Accesări: 108
Renovarea drumurilor secundare continuă, la Orhei. La inițiativa primarului de onoare al municipiului, actualul lider al Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, au fost reparate încă două porțiuni de drum, care se aflau într-o stare dezastruoasă și unde nu aveau acces nici ambulanțele. Este vorba despre străzile Călușarilor și Fierarilor din Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.08.2022   
Accesări: 113
După Sfânta Liturghie oficiată de Protopop-ul Iulian Rață ne-am alăturat la hora din centrul localității alături de târgul meșterilor populari din Lucașeuca. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2022   
Accesări: 132
Alături de Primarul localității, Andrei Galesco și colegii din Consiliul Raional am fost la Sfânta Liturghie oficiată de Protopop-ul Iulian Rață. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2022   
Accesări: 109
Dumneavoastră sunteți cel ce prin experiența Dvs ne îndrumați spre a face lucruri frumoase. Abilitățile dumneavoastră profesionale ticluite în timp ne-au ajutat mereu unitate și obținerea succesului în implementarea diferitelor sarcini în Municipiul și Raionul Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2022   
Accesări: 88
Turneul a întrunit 12 echipe din raioanele Orhei, Ialoveni, Strășeni și municipiile Chișinău și Bălți. Precum și echipa de juniori din orașul Odessa. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.08.2022   
Accesări: 125
Sf. Maria Magdalena ce-a care s-a născut într-un sat de pescari și precum scrie Evanghelia după Luca, ea este prima femeie vindecată de Isus Hristos și care mai apoi a devenit mucenița Mântuitorului și l-a însoțit de pretutindeni, până și în timpul patimilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.08.2022   
Accesări: 154
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, Episcopul de Orhei a a săvârșit slujba de sfințire a locului și de punere a pietrei de temelie pentru biserica nouă. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.07.2022   
Accesări: 105
Cu părere de rău acest tânăr cu chip de înger a fost pus la grea încercare de către soartă. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2022   
Accesări: 75
Constituția într-un stat este așezământul fundamental și esențialmente juridic al acestuia. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2022   
Accesări: 114
Persoanele în vârstă , persoanele cu boli incurabile și persoanele cu nevoi speciale domiciliate în Mun. Orhei anual primesc câte 700 și 1500 lei la solicitarea acestora. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.07.2022   
Accesări: 155
Seara de sâmbătă pentru orheieni a fost plină de magie la propiu. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.07.2022   
Accesări: 172
Pe 08 iulie, cele 4 absolvente cu note de 10 la examenele de bacalaureat au primit diplome, flori, cărți, câte 1000 de lei și felicitări din partea Președintelui Raionului Orhei - Dinu Țurcanu, Primarul Municipiului Orhei - Pavel Verejanu și Vice-Președintele Raionul Orhei - Irina Bogaciuc. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.06.2022   
Accesări: 183
Mai multe străzi din municipiul Orhei au fost stropite cu apă, pentru a reduce disconfortul creat de canicula din aceste zile. Spălarea și stropirea străzilor cu apă este o tradiție instituită de echipa fostului primar al municipiului Orhei, Ilan Șor, încă în 2016. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.06.2022   
Accesări: 237
S-a purtat ie cu mândrie la Orhei, unde a avut loc parada portului popular Citeşte mai mult...
Publicat: 23.06.2022   
Accesări: 156
Stimați funcționari publici! Citeşte mai mult...
Publicat: 22.06.2022   
Accesări: 166
22 iunie 1941 - una dintre cele mai triste zile din istoria întregii omeniri - ziua în care Germania Nazistă a început Operațiunea Barbarosa - operațiunea militară de invadare a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acțiune începută la 22 iunie 1941 cu scopul de cucerire a teritoriilor Rusiei Europene și a Ucrainei până la Arhanghelsk în nord și Astrahan în sud. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.06.2022   
Accesări: 167
A devenit celebru ca vocalist și compozitor al grupului «Кино». Artistul a jucat și în filmele senzaționale «Асса» și «Игла». Citeşte mai mult...
Publicat: 20.06.2022   
Accesări: 155
În premieră municipiul Orhei a găzduit campionatul Gala Top Gun Maximus care a adunat luptători atât din Republica Moldova cât și de peste hotare. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1324

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Luni, 15 august 2022
© 2022 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 63697   Total ieri: 696   Total azi: 645