Joi, 30 mai 2013, ora 10:00, cu ocazia sărbătoririi Zilei Nistrului și în vederea protejării mediului înconjurător, Primăria orașului Orhei în parteneriat cu Ministerul Mediului a organizat un eveniment de prezentare a Stației de Epurare a apelor uzate după tehnologia Zonelor Umede Construite (ZUC), care este în proces de construcție în orașul Orhei, cu tema ”Stația de epurare Orhei – realizări și perspective”.
La eveniment au participat: dna Valentina Țapiș, viceministru în exercițiul al Mediului; dna Serafima Tronza, șefa departamentului de alimentare cu apă și canalizare, Ministerul Mediului; dl. Sergiu Guțu, directorul unității de implementare a proiectelor naționale de apă și canalizare (proiecte finanțate de Banca Mondială în Republica Moldova) Ministerul Mediului; dl. Vitalie Colun, primarul orașului Orhei; reprezentanții ai antreprenorului ce execută lucrările de implementare a proiectului compania JV ”Heilit Umweltechnik – Bioplanta”; și reprezentanții mass-media de nivel local și național.
Viceministrul în exercițiul al Mediului, dna Valentina Țapiș, a prezentat proiectul de construcție a Stației de Epurare din Orhei drept proiect pilot care este implementat cu succes și pretinde a fi unul model pentru alte localități din Republica Moldova. Succesul proiectului se datorează colaborării eficiente a Ministerului Mediului și administrației publice locale cu organizațiile donatoare. Astfel, grantul Comisiei Europene constituie suma de 2,5 mln euro, Fondul Ecologic Național a contribuit cu 29 mln lei.
Dl. Riccardo Bresciani, reprezentantul companiei IRIDA membru al consorțiului Posch & Partners, SWS, Hydea și IRIDA, responsabil de proiectare și supraveghere tehnică a executării proiectului a prezentat în teren toată tehnologia de lucru a Stației de Epurare Orhei, avantajele și dezavantajele implementării tehnologiei Stației de Epurare a apelor uzate după tehnologia Zonelor Umede Construite.
Darea în exploatare a Stației de Epurare se preconizează a fi făcută la data de 31 august 2013.