Ro      Ru      En
Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Ziua Independenței, sărbătorită la Orhei, cu un marș pe ritmuri de fanfară, muzică și voie bună: Viitorul Republicii Moldova arată așa cum este astăzi în municipiul Orhei
Publicat: 27.08.2021   

Împlinirea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova a fost sărbătorită, în mod tradițional, la Orhei, cu muzică, voie bună și invitați speciali. De dimineață, administrația raionului și municipiului Orhei, deputați și reprezentanți din conducerea Partidului „ȘOR”, veterani ai Războiului pentru Independenţă, precum și cei care au participat la lichidarea consecințelor de la Cernobîl, locuitori și oaspeți ai orașului și raionului Orhei.

Aceștia au fost îmbrăcați în costume naționale, au mărșăluit în centrul municipiului, pe ritmuri de fanfară, spre Monumentul eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova din 1991-1992, acolo unde au depus flori. După intonarea imunului de stat, oficialii au ținut discursuri dedicate Zilei Independenței, iar la final au lansat mai mulți porumbei, care reprezintă simbolul păcii.
 
Președintele raionul Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că împlinirea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova trebuie să reprezinte un punct de reflectare a ceea ce s-a întâmplat în tot acest timp și un mijloc de a ne construi viitorul împreună.
„Republica Moldova a fost singura țară din fostul spațiu sovietic care și-a obținut independența printr-un conflict sângeros, la Nistru, și cu atât mai sfântă este pentru noi această independență. 30 de ani de independență este un bun prilej de a ne face planuri de viitor. Astăzi, mai mult ca niciodată, în Republica Moldova, trebuie să existe un consens național în ceea ce privește viitorul țării, pe care l-am căutat în tot acest timp. Cei 30 de ani ar trebui să se măsoare în faptele pe care le facem fiecare dintre noi pentru țară, în fiecare zi. Iată, noi, la Orhei, din 2015 încoace, demonstrăm cât de tare ne iubim Patria, am pus osul la treabă și acum ne putem lăuda cu un model de dezvoltare a Republicii Moldova – municipiul Orhei. Îi mulțumim, în primul rând, liderului nostru Ilan Șor care a îndrăznit să transforme acest oraș. Așa cum spune sfânta Scriptură: Îndrăznește și vei cuceri lumea. Pentru noi, viitorul Republicii Moldova arată așa cum arată astăzi municipiul Orhei și muncim de zor ca și satele din acest raion să se dezvolte”, a declarat președintele raionului Orhei.  
La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a menționat că astăzi ne bucurăm de pace, datorită celor care, cu devotament și eroism, au luptat pentru independența țării noastre.
„Trebuie să ne mândrim cu faptul că avem drapel, imn, stemă, că avem propriul nostru stat. Sunt multe popoare în lume care nu au o țară a lor și care visează la independență și suveranitate. Trebuie să fim recunoscători pentru asta. Noi, cei din Orhei, din 2015 încoace, am înțeles independența în felul nostru. Am demonstrat țării și lumii întregi că putem construi un municipiu, un raion fără credite, datorii, doar din sursele și propriile capacități. Cel mai mult îmi doresc ca fiecare cetățean, din orice colțișor din țara noastră, să trăiască cel puțin ca la Orhei”, a spus primarul municipiului Orhei.
Cu un mesaj de felicitare emoționant a venit și primarul de onoare al municipiului Orhei, președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.
„Cea mai mare realizare și fericire este să ai propria țară, în care să poți reveni oricând, pe care să o consideri ca propria casă, în care să revii ca în casa părinților tăi. Cu regret, în prezent, nu putem considera toată Moldova drept un loc în care să vrei să te întorci. Noi am decis să transformăm Orheiul într-un oraș în care vrei să revii și să nu mai vrei să pleci. Da, mai avem multe de făcut, dar Orhei poate fi considerat drept un exemplu pentru întreaga țară, că toate proiectele sociale și de infrastructură implementate aici pot fi aplicate în toată Moldova, ca să arate altfel, să se dezvolte și să devină un loc permanent de trai. Le mulțumesc tuturor pentru tot ce au făcut pentru țara noastră. Îi doresc Republicii Moldova să aibă copii fericiți, să se dezvolte, să fie o țară prosperă, unde să fie pace și unde să vrei să trăiești”, a declarat liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.  
De asemenea, vicepreședintele Partidului „ȘOR”, Vitalie Balinschi, le-a mulțumit veteranilor care au luptat pentru independența țării noastre, dar și deputaților din primul Parlament, care au semnat Declarația de Independență.
„Acea Declarație de Independență ne-a croit calea și am devenit un stat independent. Mai avem multe de făcut pentru a deveni cu adevărați independenți, dar sper că, împreună cu dumneavoastră, cu demnitarii din Republica Moldova vom construi un stat independent. Îmi doresc ca ai mei copii și nepoți să trăiască într-un stat independent, ca țara noastră să arate așa cum este la Orhei”, a precizat Vitalie Balinschi.
La eveniment a participat și deputatul Marina Tauber, care a afirmat că, vizitând municipiul Orhei, înțelegi ce înseamnă independența unei țări.  
„Pentru noi, Independența înseamnă să fim liberi, să avem drepturi și să putem lupta pentru ele, așa cum a făcut și face liderul nostru Ilan Șor și Partidul „ȘOR”, precum și toți locuitorii orașului și raionului Orhei. Acum câțiva ani, ne-ați dat o mână de ajutor și astăzi ne aflăm în cel mai dezvoltat oraș și raion. Vă felicit și vă spun cu toată sinceritatea că suntem fericiți că avem statul nostru, simbolurile noastre, imnul, steagul, identitatea și limba noastră. Să apreciem bogăția pe care o avem. Mă adresez și politicienilor noștri: Să fim mai responsabili și să facem mai multe pentru țara noastră. La mulți ani, Moldova! La mulți ani, Orhei!”, a declarat deputatul Marina Tauber.
După această festivitate, toți locuitorii și oaspeții municipiului și raionului Orhei au fost invitați să sărbătorească așa cum se cuvine ziua națională a țării noastre, dar cu respectarea măsurilor antiepidemice, în cel mai mare parc de distracții din țară, la Orheiland, acolo unde a fost organizat un concert la care evoluează colectivele artistice din raionul Orhei. Pe scenă vor urca și renumita interpretă de muzică populară Doina Sulac, precum și Orchestra „Moldovlaska”, care vor încânta publicul cu melodiile lor.
Având în vedere evoluția nefavorabilă a pandemiei de coronavirus, creșterea numărului de cazuri de infectare și agravarea acestora și ținând cont de hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din 23 august, care stabilește un program redus pentru festivitățile dedicate Zilei Independenței, concertul aniversar va avea loc până la ora 17:00, nu până la 21:00, așa cum s-a planificat inițial.
Evenimentele dedicate Zilei Independenței vor culmina cu focuri de artificii, care vor fi lansate la ora 21:00, la câteva ore de la încheierea programului festiv.
Tot cu ocazia Zilei Independenței, orașul Orhei este gazda Campionatului Republicii Moldova de ciclism pe șosea, pentru al doilea an.
Evenimentul se va desfășura în perioada 27, 28 și 29 august și va întruni peste 100 de participanți din întreaga țară, mai exact din municipiile Chișinău, Bălți, Orhei, Tighina, Tiraspol și din raionul Dubăsari. 
Menționăm faptul că, în contextul desfășurării evenimentelor consacrate Zilei Independenței Republicii Moldova, dar și Campionatului Republicii Moldova de ciclism pe șosea, cu scopul asigurării ordinii publice și a securității participanților la manifestații, traficul rutier din unele zone ale orașului va fi restricționat.
 Toți cei prezenți la evenimentele dedicate zilei naționale sunt rugați să respecte măsurile anti-COVID-19, să păstreze distanța de minimum un metru și să poarte măști de protecție.
 

Accesări: 169

Alte Noutăți

Publicat: 20.10.2021   
Accesări: 56
Ședința de astăzi a fost inițiată cu un minut de reculegere în memoria Doamnei Ala Buracovschi ce pe parcursul multor ani a asigurat şi îndeplinit funcția de Secretar al Consiliului Municipal Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.10.2021   
Accesări: 147
Academia Prospera vine la Orhei cu cursuri pentru copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.10.2021   
Accesări: 274
Municipiul Orhei continuă să fie un mare șantier și să se modernizeze rapid. Alte două străzi secundare au fost renovate, după 50 de ani. Este vorba despre străzile Răzeșilor și Plugușorului, din sectorul Lupoaica, care se află în imediata vecinătate cu cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova – „Orheiland”. De-a lungul anilor, localnicii de pe cele două străzi au făcut numeroase reclamații în care au cerut nici mai mult, nici mai puțin decât să aibă un drum civilizat pe care să poată merge. Iată că doleanțele lor au fost auzite. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.10.2021   
Accesări: 1119
Cu profundă durere în suflet am aflat despre trecerea în neființă a unei persoane extraordinare – Ala BURACOVSCHI. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2021   
Accesări: 211
Modernizarea curților de bloc continuă, în municipiul Orhei. De această dată, echipa Partidului „ȘOR” a renovat și a dat în exploatare curtea situată pe strada Sesiunii, din sectorul Lupoaica, care nu a mai fost reparată timp de 40 de ani. De asemenea, în curte au fost instalate bănci și a fost construit un teren de joacă Citeşte mai mult...
Publicat: 06.10.2021   
Accesări: 135
La eveniment a participat conducerea raionului și municipiului Orhei, în persoana domnilor Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, Pavel Verejanu, Primarul Municipiului Orhei, precum și doamnele vicepreședinte ale raionului Orhei: Irina Bogaciuc și Tatiana Platon. La eveniment a fost prezentă și doamna Marina Tauber, deputat al actualului legislativ. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.10.2021   
Accesări: 98
Vă aducem cele mai calde felicitări cu ocazia zilei profesionale a lucrătorilor din sistemul de învățământ. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.10.2021   
Accesări: 157
În această zi, ne exprimăm o recunoștință specială oamenilor în etate - principalii noștri profesori și mentori. Fiecare din Dumneavoastră are o lungă viață în spatele său. Sunteți o legătură vie între trecut și tânăra generație. Înțelepciunea și experiența bogată sunt deosebit de importante în condițiile moderne, când, împreună cu inițiativa tinerilor, este necesară experiența vieții. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.10.2021   
Accesări: 158
Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate peste 2000 de persoane din municipiului Orhei cu vârsta mai mare de 70 de ani vor primi susținere financiară, la inițiativa și cu susținerea deputatului Ilan Șor, din cadrul Consiliului Raional Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.09.2021   
Accesări: 124
Ele sunt adevăratele modele pentru creștinii care își doresc să capete înțelepciunea și virtuțile creștine. Sofia și fiicele ei Vera, Nadejda și Liubovi au mărturisit deschis credinţa lor în Hristos. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.09.2021   
Accesări: 239
În cadrul săptămânii „ Promovarea patrimoniului cultural” astăzi la Muzeul de Istorie și Etnografie din Municipiul Orhei a fost plin de oaspeți. În curtea muzeului a fost organizată expoziția meșterilor populari din raionul Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.09.2021   
Accesări: 212
Este o tradiție în primărie Orhei ca fiecare zi de joi să fie ziua audiențelor în cadrul cărora putem discuta și soluționa problemele locuitorilor municipiului, dar și să mai discutăm despre propunerile și viziunile acestora. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.09.2021   
Accesări: 173
În sistemul serviciilor sociale activează sute de persoane pentru care principalul lucru este să creeze condiții de viață favorabile și confortabile pentru persoanele care se află în situații dificile de viață - vârstnici, persoane cu dizabilități, orfani. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.09.2021   
Accesări: 154
Visuri împlinite, amintiri și momente de neuitat petrecute cu familia și rudele. De asta au avut parte sute de mii de copii din țara noastră, dar și din străinătate, care au vizitat în această vară „Orheiland”, cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova și din regiune, construit la inițiativa lui Ilan Șor. Potrivit directorului „OrheiLand”, Igor Druță, de la începutul sezonului estival, din iunie, și până la sfârșitul verii, parcul de distracții a fost vizitat de peste jumătate de milion de oameni. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.09.2021   
Accesări: 439
Strada Șoimarul din Orhei a fost complet renovată și inaugurată de echipa Partidului „ȘOR”, după 40 de ani, timp în care nu a fost reparată. Acest drum secundar este cel care unește sectorul Lupoaica de sectorul Centru din Orhei. Aceasta este o arteră importantă pentru localnici, în special pentru profesorii și elevii care învață la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, precum și pentru cadrele medicale care muncesc la „Centrul Medical Munteanu” și Centrul Medicilor de Familie din oraș. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.09.2021   
Accesări: 162
Tradiție păstrată la Orhei. Elevii claselor a IX-a și a XII-a de la gimnaziile și liceele din municipiul Orhei vor fi răsplătiți cu premii, dacă vor înregistra performanțe la învățătură și vor avea un comportament exemplar. Recompensele materiale vor fi oferite când se va încheia anul școlar 2021-2022. Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, cu ocazia începutului de an școlar. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.08.2021   
Accesări: 150
“Limba noastra-i limbă sfântă, Limba vechilor cazanii, Care-o plâng și care-o cântă Pe la vatra lor țăranii.” Citeşte mai mult...
Publicat: 29.08.2021   
Accesări: 161
Cu acest prilej, la ora 11:00, în scuarul „Mihai Eminescu”, va fi adus un omagiu marelui poet și vor avea loc depuneri de flori la bustul acestuia. La eveniment, vor participa reprezentanții Administrației Publice Locale și toți cei care admiră creația lui Mihai Eminescu. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.08.2021   
Accesări: 370
Ceremonia de deschidere a campionatului din acest an a fost diferită față de celelalte. Startul campionatului a fost dat de juniorii care practică ciclismul, precum și de reprezentanții autorităților municipale și raionale, consilieri, directori de întreprinderi și alți funcționari, care au urcat pe biciclete. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.08.2021   
Accesări: 308
Sunt 30 de ani de când Republica Moldova s-a declarat „un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale.” Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1180

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Joi, 21 octombrie 2021
© 2021 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 63644   Total ieri: 767   Total azi: 592