Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Ziua Independenței, sărbătorită la Orhei, cu un marș pe ritmuri de fanfară, muzică și voie bună: Viitorul Republicii Moldova arată așa cum este astăzi în municipiul Orhei
Publicat: 27.08.2021   

Împlinirea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova a fost sărbătorită, în mod tradițional, la Orhei, cu muzică, voie bună și invitați speciali. De dimineață, administrația raionului și municipiului Orhei, deputați și reprezentanți din conducerea Partidului „ȘOR”, veterani ai Războiului pentru Independenţă, precum și cei care au participat la lichidarea consecințelor de la Cernobîl, locuitori și oaspeți ai orașului și raionului Orhei.

Aceștia au fost îmbrăcați în costume naționale, au mărșăluit în centrul municipiului, pe ritmuri de fanfară, spre Monumentul eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova din 1991-1992, acolo unde au depus flori. După intonarea imunului de stat, oficialii au ținut discursuri dedicate Zilei Independenței, iar la final au lansat mai mulți porumbei, care reprezintă simbolul păcii.
 
Președintele raionul Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că împlinirea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova trebuie să reprezinte un punct de reflectare a ceea ce s-a întâmplat în tot acest timp și un mijloc de a ne construi viitorul împreună.
„Republica Moldova a fost singura țară din fostul spațiu sovietic care și-a obținut independența printr-un conflict sângeros, la Nistru, și cu atât mai sfântă este pentru noi această independență. 30 de ani de independență este un bun prilej de a ne face planuri de viitor. Astăzi, mai mult ca niciodată, în Republica Moldova, trebuie să existe un consens național în ceea ce privește viitorul țării, pe care l-am căutat în tot acest timp. Cei 30 de ani ar trebui să se măsoare în faptele pe care le facem fiecare dintre noi pentru țară, în fiecare zi. Iată, noi, la Orhei, din 2015 încoace, demonstrăm cât de tare ne iubim Patria, am pus osul la treabă și acum ne putem lăuda cu un model de dezvoltare a Republicii Moldova – municipiul Orhei. Îi mulțumim, în primul rând, liderului nostru Ilan Șor care a îndrăznit să transforme acest oraș. Așa cum spune sfânta Scriptură: Îndrăznește și vei cuceri lumea. Pentru noi, viitorul Republicii Moldova arată așa cum arată astăzi municipiul Orhei și muncim de zor ca și satele din acest raion să se dezvolte”, a declarat președintele raionului Orhei.  
La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a menționat că astăzi ne bucurăm de pace, datorită celor care, cu devotament și eroism, au luptat pentru independența țării noastre.
„Trebuie să ne mândrim cu faptul că avem drapel, imn, stemă, că avem propriul nostru stat. Sunt multe popoare în lume care nu au o țară a lor și care visează la independență și suveranitate. Trebuie să fim recunoscători pentru asta. Noi, cei din Orhei, din 2015 încoace, am înțeles independența în felul nostru. Am demonstrat țării și lumii întregi că putem construi un municipiu, un raion fără credite, datorii, doar din sursele și propriile capacități. Cel mai mult îmi doresc ca fiecare cetățean, din orice colțișor din țara noastră, să trăiască cel puțin ca la Orhei”, a spus primarul municipiului Orhei.
Cu un mesaj de felicitare emoționant a venit și primarul de onoare al municipiului Orhei, președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.
„Cea mai mare realizare și fericire este să ai propria țară, în care să poți reveni oricând, pe care să o consideri ca propria casă, în care să revii ca în casa părinților tăi. Cu regret, în prezent, nu putem considera toată Moldova drept un loc în care să vrei să te întorci. Noi am decis să transformăm Orheiul într-un oraș în care vrei să revii și să nu mai vrei să pleci. Da, mai avem multe de făcut, dar Orhei poate fi considerat drept un exemplu pentru întreaga țară, că toate proiectele sociale și de infrastructură implementate aici pot fi aplicate în toată Moldova, ca să arate altfel, să se dezvolte și să devină un loc permanent de trai. Le mulțumesc tuturor pentru tot ce au făcut pentru țara noastră. Îi doresc Republicii Moldova să aibă copii fericiți, să se dezvolte, să fie o țară prosperă, unde să fie pace și unde să vrei să trăiești”, a declarat liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.  
De asemenea, vicepreședintele Partidului „ȘOR”, Vitalie Balinschi, le-a mulțumit veteranilor care au luptat pentru independența țării noastre, dar și deputaților din primul Parlament, care au semnat Declarația de Independență.
„Acea Declarație de Independență ne-a croit calea și am devenit un stat independent. Mai avem multe de făcut pentru a deveni cu adevărați independenți, dar sper că, împreună cu dumneavoastră, cu demnitarii din Republica Moldova vom construi un stat independent. Îmi doresc ca ai mei copii și nepoți să trăiască într-un stat independent, ca țara noastră să arate așa cum este la Orhei”, a precizat Vitalie Balinschi.
La eveniment a participat și deputatul Marina Tauber, care a afirmat că, vizitând municipiul Orhei, înțelegi ce înseamnă independența unei țări.  
„Pentru noi, Independența înseamnă să fim liberi, să avem drepturi și să putem lupta pentru ele, așa cum a făcut și face liderul nostru Ilan Șor și Partidul „ȘOR”, precum și toți locuitorii orașului și raionului Orhei. Acum câțiva ani, ne-ați dat o mână de ajutor și astăzi ne aflăm în cel mai dezvoltat oraș și raion. Vă felicit și vă spun cu toată sinceritatea că suntem fericiți că avem statul nostru, simbolurile noastre, imnul, steagul, identitatea și limba noastră. Să apreciem bogăția pe care o avem. Mă adresez și politicienilor noștri: Să fim mai responsabili și să facem mai multe pentru țara noastră. La mulți ani, Moldova! La mulți ani, Orhei!”, a declarat deputatul Marina Tauber.
După această festivitate, toți locuitorii și oaspeții municipiului și raionului Orhei au fost invitați să sărbătorească așa cum se cuvine ziua națională a țării noastre, dar cu respectarea măsurilor antiepidemice, în cel mai mare parc de distracții din țară, la Orheiland, acolo unde a fost organizat un concert la care evoluează colectivele artistice din raionul Orhei. Pe scenă vor urca și renumita interpretă de muzică populară Doina Sulac, precum și Orchestra „Moldovlaska”, care vor încânta publicul cu melodiile lor.
Având în vedere evoluția nefavorabilă a pandemiei de coronavirus, creșterea numărului de cazuri de infectare și agravarea acestora și ținând cont de hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din 23 august, care stabilește un program redus pentru festivitățile dedicate Zilei Independenței, concertul aniversar va avea loc până la ora 17:00, nu până la 21:00, așa cum s-a planificat inițial.
Evenimentele dedicate Zilei Independenței vor culmina cu focuri de artificii, care vor fi lansate la ora 21:00, la câteva ore de la încheierea programului festiv.
Tot cu ocazia Zilei Independenței, orașul Orhei este gazda Campionatului Republicii Moldova de ciclism pe șosea, pentru al doilea an.
Evenimentul se va desfășura în perioada 27, 28 și 29 august și va întruni peste 100 de participanți din întreaga țară, mai exact din municipiile Chișinău, Bălți, Orhei, Tighina, Tiraspol și din raionul Dubăsari. 
Menționăm faptul că, în contextul desfășurării evenimentelor consacrate Zilei Independenței Republicii Moldova, dar și Campionatului Republicii Moldova de ciclism pe șosea, cu scopul asigurării ordinii publice și a securității participanților la manifestații, traficul rutier din unele zone ale orașului va fi restricționat.
 Toți cei prezenți la evenimentele dedicate zilei naționale sunt rugați să respecte măsurile anti-COVID-19, să păstreze distanța de minimum un metru și să poarte măști de protecție.
 

Accesări: 951

Alte Noutăți

Publicat: 20.03.2024   
Accesări: 193
Curățenia generală de primăvară este în plină desfășurare la Orhei. Angajații Î.M. Servicii ”Comunal-Locative” lucrează în toate sectoarele, făcând ordine pe străzi, înlăturând mizeria și gunoiul după precipitațiile din timpul iernii. A devenit deja o bună tradiție ca în fiecare primăvară să se organizeze la Orhei campanii de curățenie stradală pentru a-i confirma statutul de cel mai curat oraș din țară. Lucrările se desfășoară în două etape și vor continua pe tot parcursul lunii martie. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.03.2024   
Accesări: 326
În Grădina publică „Orhei”, inaugurată recent după ce a fost reconstruită din temelii de echipa lui Ilan Șor, se desfășoară deja din plin evenimente festive. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.03.2024   
Accesări: 316
Concertul organizat de echipa lui Ilan Șor la Orhei cu ocazia zilei de 8 martie a depășit toate așteptările. În Grădina publică „Orhei”, recent inaugurată după reconstrucție, s-au adunat locuitori și oaspeți ai orașului, care au petrecut timpul minunat la sărbătoarea dedicată tuturor femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.03.2024   
Accesări: 260
Orheiul a prins culoare, după ce serviciile municipale au plantat peste 5000 de flori cu suportul echipei lui Ilan Șor. Străzile, scuarurile și parcurile oferă acum o priveliște superbă, încântând privirile tuturor trecătorilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.03.2024   
Accesări: 245
Dragi femei! Citeşte mai mult...
Publicat: 06.03.2024   
Accesări: 246
Stimate domnule primar de onoare Ilan Șor! Citeşte mai mult...
Publicat: 04.03.2024   
Accesări: 348
Echipa lui Ilan Șor va organiza la Orhei de Ziua Internațională a Femeii un concert fabulos cu participarea unor cunoscuți interpreți din Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2024   
Accesări: 301
Ediția din acest an a Festivalului Mărțișor s-a desfășurat din nou la Orhei într-o atmosferă minunată. Locuitorii și oaspeții orașului s-au distrat de minune la concertul organizat de echipa lui Ilan Șor cu ocazia sosirii primăverii. Pe scena din fața Casei de Cultură "Andrei Suruceanu" au urcat artiști renumiți din țara noastră și din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.02.2024   
Accesări: 363
Stimați cetățeni, Agenția Teritorială Centru a Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) Vă aduce la cunoștință faptul că, până la data de 31 martie 2024, inclusiv, sunt aplicate facilități la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă, în temeiul prevederilor Legii Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024 nr.420 din 22.12.2023. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2024   
Accesări: 367
Primăria municipiului Orhei, împreună cu Casa de Cultură din Orhei, cu sprijinul echipei lui Ilan Șor, pregătește în mod tradițional un amplu program artistic cu prilejul sosirii primăverii. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.02.2024   
Accesări: 349
Recent, am oferit ajutoare financiare în valoare de 700 și 1500 de lei pentru 97 de locuitori, pe lângă bătrânii și bolnavii care beneficiază de un sprijin constant. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.02.2024   
Accesări: 313
Primarul orașului Orhei, Tatiana Cociu, a invitat locuitorii din toată țara să viziteze o nouă atracție turistică inaugurată în municipiu la inițiativa lui Ilan Șor. Ea se referă la Grădina Publică din Orhei, faima căruia, datorită designului său excepțional și unic, a depășit chiar și granițele țării. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.02.2024   
Accesări: 298
Acesta este o adevărată comoară culturală și istorică a țării noastre. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.02.2024   
Accesări: 448
La doar două zile de la inaugurare, parcul modernizat din Orhei a adunat sute de vizitatori, care s-au bucurat de atmosfera de poveste și de facilitățile moderne. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.02.2024   
Accesări: 992
Promisiunea de a reconstrui parcul din Orhei a fost făcută în timpul campaniei pentru alegerile locale din toamna anului trecut. Echipa lui Ilan Șor are o viziune amplă în ceea ce privește utilizarea spațiilor urbane și are deja o experiență bogată în domeniul amenajării spațiilor verzi. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.02.2024   
Accesări: 485
Memoria ostașilor care și-au îndeplinit datoria de internaționaliști dăinuiește peste ani. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.02.2024   
Accesări: 463
Le aducem un omagiu de profund respect și recunoștință veșnică pentru devotamentul lor dezinteresat față de Patrie și curajul neclintit. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.02.2024   
Accesări: 579
Orheiul este un simbol al progresului și al dezvoltării urbane. Orașul a devenit și mai frumos după ce parcul a fost inaugurat de Ziua Îndrăgostiților, după o reconstrucție completă. Peste 10.000 de persoane au participat la eveniment, care a culminat cu un concert organizat de Primăria Orhei și Fundația de Binefacere „Miron Șor”. Cu această ocazie, primarul de onoare al municipiului Orhei, filantropul Ilan Șor, a dat asigurări că acest oraș va deveni cel mai frumos loc din Moldova și din lume. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.02.2024   
Accesări: 499
Școlarizarea copiilor și investirea în generația viitoare trebuie să constituie una din prioritățile statului, iar implicarea mediatorilor comunitari în realizarea acestei cerințe este destul de importantă. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.02.2024   
Accesări: 1168
Echipa lui Ilan Șor a finalizat un alt proiect de anvergură - în doar câteva luni, a fost renovat parcul din Orhei, care este acum de nerecunoscut. Lucrările au fost efectuate zi și noapte, astfel încât locuitorii municipiului să poată face primele plimbări plăcute, cât mai curând posibil, indiferent de anotimp. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1568

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Luni, 25 martie 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 64558   Total ieri: 1844   Total azi: 1506