Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an, pe data de 7 aprilie, cu ocazia aniversării zilei înființării Organizației Mondiale a Sănătății. Este o zi pentru a vă concentra și a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de sănătate care afectează oamenii de pe tot globul.
Ziua Mondială a Sănătății și-a făcut debutul în 1949 pe 22 iulie, iar apoi a fost mutată la 7 aprilie în 1950.
Ziua de 7 aprilie reprezintă data la care a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un tratat între naţiunile lumii, care recunoştea că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului ci şi un drept fundamental pentru pace şi securitate.
În acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își va sărbători cea de-a 75-a aniversare de la înființare.
Odată cu celebrarea a 75 de ani de activitate pentru îmbunătățirea sănătății publice, atenția este îndreptată către toate categoriile de vârstă și către toate aspectele care contribuie la o stare bună de sănătate. Totodată reprezintă o oportunitate de a privi retrospectiv la succesele din domeniul sănătății publice, care au avut ca rezultate îmbunătățirea calității vieții în ultimele șapte decenii și de a motiva acțiunile privind abordarea provocărilor de astăzi și de mâine.
Organizația Mondială a Sănătății a fost implicată în mobilizarea multor eforturi în domeniul sănătății în întreaga lume în ultimii 70 de ani, descriind ce medicamente sunt esențiale pentru sănătatea publică și căror boli să acorde o atenție specială.
Tema Zilei Mondiale a Sănătății în anul 2023 este „Health For All”, adică „Sănătate pentru toți”, care prevede o sănătate bună a oamenilor pentru o viață împlinită într-o lume pașnică, prosperă și durabilă.
Pentru ca mottoul - ”Sănătate pentru toți” - să devină o realitate, este nevoie de:
Celebrarea aniversării de 75 de ani a OMS și a succeselor domeniul sănătății o putem realiza prin organizarea și participarea la acțiuni de promovare a sănătății, cum ar fi: discuții la tema alimentației sănătoase, master class-uri de gătit sănătos, practicarea sportului și a mișcării, renunțarea la fumat și consum de alcool, siguranța rutieră, igiena personală și orală, organizarea maratoanelor, activităților de mers rapid, competițiilor de desene la tema sănătății, organizarea evenimentelor publice, distribuirea materialelor informative, etc.