Anual, la 26 aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl şi ale altor avarii nucleare.
La 26 aprilie 1986, în urma unui sistem de rutină de 20 de secunde oprit în centrala nucleară de la Cernobîl, o supratensiune a creat o explozie chimică. Accidentul și incendiul care a urmat au eliberat cantități masive de material radioactiv în mediu, peste mari părți ale fostei Uniunii Sovietice. Aproape 3500 de bărbați și femei din Moldova au fost mobilizați pentru a lupta cu consecințele avariei.
Accidentul de la Cernobîl a fost cel mai grav accident nuclear civil vreodată, eliberând de 90 de ori mai mult material radioactiv decât bomba atomică aruncată asupra Hiroshima. A fost un dezastru care a depășit granițele naționale, deoarece au fost detectate niveluri ridicate de radioactivitate până în Scandinavia, Statele Unite și Japonia. Moștenirea dezastrului rămâne și nu se limitează la costurile uluitoare de sănătate și economice estimate.
Potrivit rapoartelor oficiale, treizeci și unu de persoane au murit imediat și 600.000 de „lichidatori”, implicați în operațiuni de stingere a incendiilor și de curățare, au fost expuși la doze mari de radiații. Aproape 8.400.000 de oameni din Belarus, Rusia, Ucraina au fost expuși la radiații, ceea ce este mai mult decât populația Austriei. Evacuarea și relocarea s-au dovedit a fi o experiență profund traumatizantă pentru multe persoane, cu un profund impact psihosocial din cauza pierderii locuințelor și a locurilor de muncă, a rupturii țesutului social al comunităților și a stigmatului social asociat cu Cernobîl.
Victimele avariei de la Centrala nucleară de la Cernobîl au fost comemorate în cadrul unui eveniment solemn organizat astăzi la monumentul „Victimelor catastrofei de la Cernobîl”, situat pe strada Vasile Lupu din Orhei.
Reprezentanții Administrației publice locale și raionale, precum și instituțiilor subordonate, alături de Primarul municipiului Orhei - Pavel Verejanu, Președintele raionului Orhei - Dinu Țurcanu și Președintele Organizaţiei Obşteşti „Cernobîl” din municipiul Orhei - Ion Balaban, au depus flori și au ținut un minut de reculegere în semn de recunoștință eroilor care și-au pierdut viața.
Accidentul de la Cernobîl a fost cel mai grav accident nuclear civil vreodată, un dezastru ecologic, consecințele căruia rămân o tragedie umană în curs de desfășurare care va afecta regiunile afectate pentru generațiile viitoare. Cernobîl este pentru totdeauna.
Ne exprimăm recunoștința față de toți participanții la lichidarea consecințelor avariei, față de eroii care și-au pierdut viața în urma bolilor survenite, iar compasiunea pentru familiile lor rămâne nelimitată.