Marele geniu rus Alexandr Pușkin a fost omagiat astăzi la Orhei, cu ocazia aniversării a 225 de ani de la naștere. Conducerea municipiului, alături de locuitori, a ținut un minut de reculegere și a depus flori.
Cu buchete în mâini, cei prezenți s-au adunat în fața monumentului lui Pușkin. Primarul Tatiana Cociu a rostit un discurs emoționant despre importanța operei poetului rus și moștenirea culturală, pe care ne-a lăsat-o.
“Alexandr Pușkin a creat un univers literar, care ne învață să privim lumea cu o dragoste profundă pentru frumusețea ei. El a reușit să surprindă sufletul cititorilor cu toate bucuriile și necazurile, speranțele și temerile personajelor sale. Să perpetuăm moștenirea geniului și să ne bucurăm de frumusețea cuvintelor sale, care continuă să ne inspire și să ne captiveze”, a declarat Tatiana Cociu.
Viceprimarul Valerian Cristea a amintit despre exilul lui Alexandr Pușkin în Basarabia, care a devenit un moment crucial în viața lui. El a subliniat că, deși a fost o perioadă dificilă, poetul reușit să găsească inspirație în frumusețea locurilor și în ospitalitatea moldovenilor.
"Alexandr Pușkin a găsit inspirație în peisajele și cultura Basarabiei. Opera lui din acea perioadă reflectă o nouă maturitate a poetului, o înțelegere profundă a sufletului uman și o sensibilitate subtilă la frumusețea naturii. Astfel, exilul nu a fost un obstacol, dar un catalizator al creației lui Pușkin. Moștenirea lui artistică, inclusiv din perioada în care s-a aflat pe pământul nostru, continuă să inspire generații întregi de cititori", a spus Valerian Cristea.
În cadrul evenimentului, elevii Liceului Teoretic “Mihail Lomonosov” din Orhei au susținut un recital de poezii impresionant.
Evenimente dedicate aniversării a 225 de ani de la nașterea lui Alexandr Pușkin au fost organizate de către echipa lui Ilan Șor în mai multe orașe din țară, inclusiv la Chișinău și Fălești.
Poetul s-a născut pe 6 inie 1799, la Moscova. Printre cele mai renumite opere de ale sale se numără romanul „Evghenii Oneghin”, drama „Boris Godunov”, poemul „Ruslan și Ludmila”, povestea „Țarul Saltan” etc.