Ro      Ru      En
Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
La Orhei a fost lansat Centrul de Informare şi Prestări Servicii pentru cetăţeni (CIPS)
Publicat: 25.03.2015   

În data de 19 martie curent Primăria orașului Orhei a lansat Centrul de Informare și Prestări a Serviciilor pentru cetățeni (CIPS), cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul proiectului de susținere a Autorităților Locale (LGSP).

Centru este organizat în vederea îmbunătățirii calității informației furnizate și a serviciilor publice oferite de către Administrația Locală cetățenilor. CIPS-ul va contribui la asigurarea unei transparențe superioare a activităților orașului, va ușura accesul la serviciile publice și va minimiza costurile atât pentru oraș, cât și pentru cetățeni.

CIPS-ul este o subdiviziune a primăriei oraşului Orhei, responsabilă de oferirea serviciilor și informației cetățenilor și agenților economici.

Centrul are următoarele obiective de bază:

1.      Oferirea informației despre responsabilitățile și competențele APL și prestarea serviciilor publice clienţilor într-un mod calitativ și profesionist.

2.      Prestarea serviciilor într-un singur punct de acces, recepţia şi eliberarea documentelor şi actelor aferente serviciilor prestate.

3.      Reducerea costurilor directe și indirecte ale APL, dar și ale clienților care solicită serviciile publice.

4.      Îmbunătățirea comunicării cu cetățenii, pentru a contribui la mărirea nivelului de satisfacție și transparenței în activitatea APL.

La eveniment au fost prezenți Secretarul General Adjunct la Guvernului Dl Sergiu Ceauș, care a salutat eforturile USAID și ale Primăriei orașului Orhei în crearea centrului. „Acest Centru va contribui la sporirea calităţii şi eficienţei informării cetăţenilor şi la îmbunătăţirea prestării serviciilor publice prin implementarea unor instrumente şi practici moderne, toate într-un singur punct de acces. Centrul vine să ofere răspunsuri şi soluţii într-un ritm mai dinamic, în corespundere cu necesităţile cetăţenilor noştri şi ne aduce pe noi, ca ţară, cu un pas mai aproape de descentralizare”, a menţionat Dumnealui.

Directorul Proiectului LGSP, Scott JOHNSON, a felicitat cetățenii orașului Orhei: “Orheiul este un loc potrivit pentru CIPS și acesta se datorează interesului imediat prezentat de Primarul de Orhei, Dl Colun, din momentul când a văzut mai multe centre similare în cadrul vizitei de studiu organizate de proiectul nostru în România. Este foarte apreciabil că Centrul de Informare și Prestări Servicii pentru cetățeni din Orhei face parte din primele trei centre din Republica Moldova, care au fost deschise și care își desfășoară activitatea.”

Vice-președintele pe probleme sociale din cadrul Consiliului Raional Orhei, Ion Racu: “CIPS-ul este un pas care duce la implementarea strategiei de descentralizare. Este îmbucurător că centrul dat va oferi consultanța necesară și informația utilă într-un mod rapid. Beneficiile centrului sunt multiple, inclusiv se va evita blocajul funcționarului public în procesul său de activitate.” Dl Racu a menționat că nu va fi ușor la început, însă specialiștii implicați în cadrul CIPS vor avea și necesitatea de a școlariza populația pentru ca procesele ce decurg în cadrul centrului să fie eficiente și să fie atinse scopurile propuse. Inclusiv, s-a atenționat asupra amplasării centrului, acesta fiind la parter îndată la intrare în localul Primăriei orașului Orhei, ceea ce va permite accesul facil al persoanelor în vârstă și cele cu dezabilități.

Primarul de Orhei, Vitalie COLUN, a mulțumit poporului american și a declarat: “Cu ajutorul acestui Centru, noi vom fi şi mai aproape de cetăţean. Prestarea serviciilor, recepţia şi eliberarea documentelor şi actelor aferente serviciilor prestate într-un singur punct de acces va duce la îmbunătățirea comunicării cu cetățenii, pentru a contribui la mărirea nivelului de satisfacție și transparenței în activitatea APL.” Dlui a susținut că asistenţa din partea LGSP, primită pe parcursul acestor ani, a fost una esenţială pentru dezvoltarea localităţii şi a serviciilor pentru cetăţenii din localitate. De asemenea, participarea în cadrul Programului de Excelenţă în Management Municipal a constituit un avantaj enorm pentru primărie, contribuind la sporirea capacităţilor şi eficienţei echipei APL. S-a menționat că vizita de studiu în România, asistența primită din partea proiectului în procesele de planificare strategică, promovarea eficienţei energetice, planificarea bugetară şi alte activităţi din activitatea zilnică a APL au adăugat o valoare sporită procesului de lucru al primăriei. Inclusiv, întrunirile trimestriale ale primarilor au contribuit la schimbul de experiență dintre aceștia din urmă și au fost create condițiile ce țin de domeniul Eficienței Energetice și anume, elaborat Auditul Energetic pentru iluminatul stradal. A fost evidențiat că echipamentul donat prin intermediul LGSP și anume autospeciala și containerele au servit la îmbunătățirea prestării serviciilor. Dl Colun a zis: “Privesc cu încredere spre colaborarea noastră şi pe viitor, şi, totodată Vă asigurăm de toată implicarea noastră. Deschiderea CIPS va eficientiza calitatea serviciilor prestate de Primărie”.

Eugeniu Hristev, Directorul SRL “Trimetrica” a menționat că Orheiul este primul care implementează sistemul digital integrat al managementului administrativ. Acesta va permite asigurarea transparenței și va putea va accesat prin CIPS. Sistemul prezintă informații privitor agenții economici, populația orașului și serviciile oferite de către centru. Implementarea sistemului integrat al managementului administrativ va crește atractivitatea țării pentru investitorii străini.

Este de menționat că în cadrul proiectului au fost elaborate pașapoartele serviciilor oferite de către Primăria orașului Orhei, precum și regulamentele interne de funcționare a acestora.

În cadrul evenimentului au mai participat primarii orașelor Strășeni, Sângerei, Căușeni, alți funcționari din cadrul acestor primării, reprezentanți ai sectorului civic din orașul Orhei, agenți economici, reprezentanți ai Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, alții.

Primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, oaspete invitat în cadrul evenimentului de deschidere a CIPS a felicitat orașul Orhei cu succesele obținute și ar dori să implementeze un astfel de proiect și la Căușeni. El susține: “Să vedem o dată, dar să auzim de o sută de ori că CIPS-ul este un succes care trebuie să fie replicat pe întreg teritoriul țării”.

CIPS din Orhei este cel de al treilea centru deschis în R. Moldova cu sprijinul USAID. Două centre similare au fost deschise la Taraclia și Sângerei. Aceste trei centre vor servi ca model pentru alte orașe la replicarea și susținerea modernizării continue și îmbunătățirea serviciilor publice locale.

Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP) este o activitate de patru ani ce are ca scop susținerea autorităților locale în elaborarea și implementarea politicilor care contribuie la buna guvernare, la consolidarea capacităților necesare procesului de descentralizare și la asumarea responsabilităților pentru prestarea serviciilor publice de calitate, într-o manieră transparentă, care ar contribui la creșterea economică și la eficientizarea serviciilor la nivel local. Mai multă informație cu privire la programele USAID puteți găsi pe www.usaid.gov.

 


Accesări: 2465

Alte Noutăți

Publicat: 11.12.2019   
Accesări: 154
Consiliul Municipal Orhei a adoptat o decizie fără precedent pentru structurile administrațiilor locale din țară. Aceștia au hotărât să fie plătiți din buget cu suma simbolică de 1 lei pentru participarea la fiecare ședință. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.12.2019   
Accesări: 522
Atmosferă de basm la Orhei, după ce, aseară, mii de luminițe de sărbătoare au fost aprinse în tot orașul, iar principalul Pom de Crăciun al municipiului și raionului Orhei a fost inaugurat festiv. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.12.2019   
Accesări: 1136
Magia sărbătorilor de iarnă este tot mai aproape de Orhei. Sâmbătă, la 7 decembrie, municipiul Orhei se va cufunda în feeria sărbătorilor de iarnă odată cu inaugurarea festivă a Pomului de Crăciun, iar tradiționalul Târg de Crăciun de la OrheiLand va fi deschis la 21 decembrie. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.11.2019   
Accesări: 462
Și în acest an, tradițional, este instalat un brad artificial, achiziționat de primărie acum câțiva ani. Ex-primarul Ilan Șor a fost primul edil al orașului care a luat decizia radicală de a utiliza un brad artificial în locul unui viu. Potrivit primarului, acesta este ecologic și arată somptuos și elegant. În plus, bugetul orașului este scutit de cheltuieli suplimentare pentru procurarea brazilor în fiecare an. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.11.2019   
Accesări: 1056
Orașul Orhei împlinește azi 465 de ani de la prima atestare documentară și își sărbătorește Hramul de „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. „Orhei, orașul viselor” este sloganul sărbătorii. Locuitorii orașului au fost felicitați de autoritățile locale și deputații Partidului Politic „ȘOR”. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.11.2019   
Accesări: 1347
Municipiul Orhei va marca printr-o sărbătoare specială ziua orașului, care împlinește vineri, 8 noiembrie, 465 de ani. Programul deosebit organizat de autoritățile locale prevede atâta partea festivă, cât și activități distractive pe parcursul întregii zile, inclusiv o premieră specială – show-ul oamenilor în culori, dar și tradiționala masă mare. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.10.2019   
Accesări: 1470
Prima grădiniță din țară de tip sanatorial, dotată cu cameră salină și piscină, a fost dată în exploatare sâmbătă, 19 octombrie, la Orhei. Acest proiect inedit și unic în Republica Moldova a fost realizat la grădinița Nr.6 din Orhei, instituție care nu a fost reparată de mai bine de 30 de ani. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.10.2019   
Accesări: 305
Elevii și profesori de la Școala de Muzică din Orhei nu vor mai îngheța iarna. Autoritățile locale au început proiectul de schimbare a geamurilor de la această instituție, vechi de mai bine de jumătate de secol. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.10.2019   
Accesări: 631
Primăria municipiului Orhei a alocat joi, 17 octombrie încă 55 de îndemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, pentru bebelușii părinții carora au depus cererile în lunile mai-iunie. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.10.2019   
Accesări: 595
Încă 21 de familii din Orhei, revenite de peste hotare, au primit îndemnizații în cadrul programului lansat de Primăria localității Citeşte mai mult...
Publicat: 15.10.2019   
Accesări: 507
Încă un pas spre asigurarea unor condiții de trai mai bune la Orhei. Primăria mun. Orhei a inaugurat încă o curte din str. Iakir din cartierul Nordic, după lucrări de renovare și modernizare realizate în cadrul programului „Operațiunea Curtea”. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.10.2019   
Accesări: 460
Primăria Orhei a dat în exploatare încă o stradă reparată capital, amplasată într-un cartier important, deoarece asigură accesul la singura grădiniță din sectorul de Nord al orașului. Strada nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul de reconstrucție a orașului lansat în 2015. Autoritățile locale de la Orhei promit și finalizarea altor câtorva proiecte infrastructurale până la sfârșitul toamnei. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.10.2019   
Accesări: 553
În municipiul Orhei continuă lucrările de dezvoltare a infrastructurii drumurilor. Încă o stradă importantă a intrat în reparații. Este vorba de strada Valeriu Briceag din sectorul Nordic al orașului, care nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul de reconstrucție a orașului lansat în 2015. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.09.2019   
Accesări: 1122
O nouă porțiune de drum din municipiul Orhei – strada S. Lazo, a fost reparată capital, în cadrul proiectului amplu de dezvoltare a infrastructurii localității, inițiat de fostul primar, Ilan Șor. Autoritățile municipale, dar și întreaga echipă a Partidului Politic ȘOR, dau asigurări că toate proiectele inițiate și toate promisiunile făcute oamenilor vor fi realizate. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.08.2019   
Accesări: 771
Cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova, OrheiLand, a oferit și în acest an cel mai tare eveniment dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova, cu târguri populare, prezentări de modă și de obiecte artizanale, un spectaculos concert, dar și un show de artificii. Surpriza evenimentului a fost o adresare din partea, fostului primar de Orhei, Ilan Șor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.08.2019   
Accesări: 656
Un marș solemn dedicat aniversării a 28-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova a avut loc la Orhei, iar lumea continuă să se adune la OrheiLand, unde este organizat un amplu și divers program de sărbătoare, care va culmina cu un concert și un show al focurilor de artificii. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.08.2019   
Accesări: 537
Cele mai ample evenimente dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova au loc la OrheiLand, unde organizatorii au pregătit o suită de distracții pentru oaspeții care au venit nu doar din Orhei, dar și din alte localități, inclusiv de la Chișinău, unde practic nu au loc acțiuni dedicate celei mai importante sărbători naționale. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.08.2019   
Accesări: 518
Un amplu program dedicat Independenței Republicii Moldova la Orhei, cu târguri, concerte și un impunător show de artificii, au pregătit Primăria municipiului, împreună cu Asociația “Pentru Orhei” și Orheiland cu ocazia celei mai importante sărbători naționale. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.08.2019   
Accesări: 487
Amplu program dedicat Independenței Republicii Moldova la Orhei, cu târguri, concerte și un impunător show de artificii Primăria Orhei împreună cu Asociația “Pentru Orhei” și Orheiland au pregătit pentru Ziua Independenței Republicii Moldova un amplu program plin de evenimente deosebite, inclusiv un concert care va culmina cu un spectacol de focuri de artificii. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.08.2019   
Accesări: 715
Primăria municipiului Orhei continuă lucrările de construcție și reparație a străzilor din localitate la inițiativa lui Ilan ȘOR. Până la sfârșitul acestei săptămâni urmează să fie finisate lucrările de modernizare a străzii S. Lazo, cu o lungime de peste 700 de metri. Lucrările au loc în cadrul unui amplu proiect inițiat acum aproximativ patru ani de fostul primar, Ilan Șor, de modernizare a infrastructurii orașului Orhei. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 938

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Miercuri, 11 decembrie 2019
© 2019 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: --63052   Total ieri:    Total azi: --