Ro      Ru      En
Prima pagină  »  DESCOPERĂ ORHEIUL  »  Simbolurile oraşului
Simbolurile oraşului

 

Stema orașului Orhei a fost aprobată de către Consiliul orășenesc cu următoarea descriere: „Pe roșu, un cal conturnat de argint, alergând între două stele cu opt raze, una de aur și cealaltă de argint, deasupra unui zid crenelat, de aur, ieșind din vârful scutului. Scutul timbrat de o coroană murală de argint cu cinci turnuri. Susținători - doi stejari naturali. Deviza pe o eșarfă albastră cu litere de aur: „LIBERTAS ET PERENNITAS” (Libertate și continuitate).” 

Fiecărui element heraldic i-a fost atribuită o explicație:
Calul conturnat de argint exprimă și dorința de libertate, măreția, căutarea spirituală.
Aștrii însoțitori sunt luați de pe unul din sigiliile medievale și semnifică continuitatea așezării urbane pe locul original al Orheiului Vechi.
Zidul crenelat de aur din vârful scutului simbolizează cetatea medievală a Orheiului și vine să întregească ideea de continuitate, dăinuire, eternitate.
Câmpul roșu al scutului face aluzie la principala funcție dintotdeauna a Orheiului medieval - funcția militară. Această culoare mai semnifică curajul, îndrăzneala, dragostea și sacrificiul.
Stejarii susținători ai scutului - simbol al forței fizice și morale, dârzeniei, statorniciei și veșniciei, se referă așezarea urbei în zona codrilor moldavi.

Drapelul orașului Orhei, a fost elaborat în baza smalțurilor câmpului și figurilor din stema orășenească și reprezintă o pânză dreptunghiulară (1 x 1.5) tripartită în fascie - alb, roșu, galben - în proporție de 1:2:1 și având în câmpul roșu, la hampă, două stele cu opt raze, una sub alta, prima de aur și cealaltă de argint.

 Prima pagină  »  DESCOPERĂ ORHEIUL  »  Simbolurile oraşului

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Vineri, 20 mai 2022
© 2022 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 63285   Total ieri: 522   Total azi: 233