Stimaţi conducători, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI în calitate de autoritate de administrare publică în domeniul protecţiei civile şi apărării împotriva incendiilor, conform prevederilor Legii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, nr. 93/2007, Legii cu privire la protecţia civilă nr. 271/1994 şi Legii privind apărarea împotriva incendiilor nr. 267/1994, a analizat riscurile de producere a cazurilor de ardere a vegetaţiei uscate şi la poligoanele de deşeuri şi a stabilit următoarele.
În rezultatul schimbărilor climatice, lipsei precipitaţiilor atmosferice, secetei şi stabilirea temperaturilor ridicate pe teritoriul Republicii Moldova, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 4329 intervenţii la lichidarea focarelor de ardere a vegetaţiei uscate în rezultatul cărora a fost afectată suprafaţa de 11667,91 ha. La fel, în luna martie a anului 2023 şi 2022, s-a constatat majorarea numărului cazurilor de ardere a vegetaţiei uscate, fiind favorizate şi de salubrizarea/pregătirea de către cetăţeni a terenurilor pentru lucrările agricole, inclusiv prin arderea intenţionată. Deseori, arderile menţionate s-au propagat asupra poligoanelor de deşeuri.
Ca urmare a celor expuse, se relevă că în lunile ce urmează martie - aprilie va avea loc majorarea numărului cazurilor de ardere a vegetaţiei uscate, favorizate de acţiunile de salubrizare şi pregătire de către cetăţeni a terenurilor pentru lucrările agricole, precum şi la poligoanele de deşeuri.
Substanţele nocive rezultate din arderile nominalizate, se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, pătrunzând nu doar în atmosferă, dar şi în sol şi în apele din preajmă. În aer sunt emanate diferite substanţe toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii, afecţiuni ale sistemului nervos central şi ale mucoasei ochiului.
În acelaşi timp, numărul mare de focare concomitente impune antrenarea forţelor şi mijloacelor suplimentare, precum şi antrenarea efectivului în afara orelor de program, majorând timpul de răspuns la alte intervenţii. Specificul acestor intervenţii este: focare multiple, aria considerabilă de răspândire, accesul îngreunat, ineficienţa utilizării metodei clasice de stingere, fapt ce măreşte timpul de lichidare.
Dat fiind faptul, că în conformitate cu prevederile art. 79 al Codului Funciar nr. 828/1991, întreţinerea terenurilor şi modul lor de protecţie este ca obligaţiune pentru deţinătorii de teren, nominalizaţii sunt obligaţi să protejeze terenurile prin înlăturarea resturilor vegetale de pe suprafeţele gestionate respectând modul stabilit de colectare.
Neexecutarea prezentelor obligaţiuni se sancţionează conform art. 117, pct. 3, precum şi încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor se sancţionează conform art. 154 al Codului Contravenţional.