În perioada lunii martie sau îndesit cazurile de incendiere a învelişului vegetal uscat pe câmpuri, păşuni, în fâşiile de protecţie a drumurilor şi terenurilor agricole, a stufărişului la bazinele acvatice, a deşeurilor de orice provenienţă, inclusiv deşeuri vegetale (frunze, resturi în urma curăţirii arborilor şi arbuştilor etc.).
În aşa mod se degradează stratul fertil al solului, se distrug diferite specii de microorganisme, locurile de vieţuire a păsărilor şi animalelor sălbatice, suprafeţe considerabile de păduri şi perdele forestiere, se poluează aerul atmosferic. În condiţii de umiditate redusă şi vânt puternic focarele se răspândesc rapid şi pot provoca incendii de proporţii şi pagube materiale.
În baza Legii nr.1515 din 16.06.1993 privind protecţia mediului înconjurător şi conform Dispoziţiei IPM nr. 03-d din 14.03.2023 ”Cu privire la contracararea arderii resturilor vegetale”, ne adresăm în vederea neadmiterii arderii deşeurilor vegetale de către agenţii economici şi locuitorilor din localităţile rurale şi urbane, fapt de neglijenţa, iar în unele cazuri şi iresponsabilitatea faţă de protecţia mediului şi sănătatea oamenilor în general.
Cu părere de rău, atitudinea unei părţi a societăţii, odată cu începerea lucrărilor agricole de primăvară, cât şi desfăşurarea bilunarului ecologic de primăvară, ignoră prevederile legislaţiei de mediu, şi anume art. 62 din Legea nr. 1515/1993: ”Este interzisă şi se sancţionează prin lege arderea miriştilor, a învelişului vegetal uscat al perdelelor forestiere de protecţie, al câmpurilor, de pe marginile drumurilor, incinerarea deşeurilor periculoase în afara perimetrelor admise şi special amenajate”.
Potrivit articolului 154 al 11 din Codul Contravenţional ”Nerespectarea modului stabilit de ardere a deşeurilor industriale, de construcţie, a biodeșeurilor, a deşeurilor municipale şi de altă natură se sancţionează cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 600 la 800 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an”.
Deşi amenda constituie 10000-15000 lei pentru persoane fizice şi 30000 - 40000 pentru persoane juridice, asemenea cazuri continuă. Necunoaşterea legislaţiei nu scuteşte persoana de răspunderea pentru fapta ilegală.
În acest context, toți deţinătorii de terenuri agricole, persoanele responsabile de paza pădurilor și societatea civilă sunt rugați să nu admită provocarea incendiilor, incendierea intenţionată a învelişului vegetal uscat, excluderea cauzării prejudiciilor materiale resurselor de sol, florei-faunei şi atmosferei.