Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  REGULI DE COMPORTAMENT ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ
REGULI DE COMPORTAMENT ÎN CAZUL PRODUCERII UNOR SITUAŢII DE URGENŢĂ
CUTREMURELE DE PĂMÂNT

Pentru a preveni urmările dezastruoase ale cutremurelor, un rol important revine instruirii tuturor oamenilor cu reguli de comportare pe timpul cutremurelor şi cu perioadele următoare ale acestuia.

Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este necesar să cunoaştem bine modul şi locurile care pot asigura protecţie în toate împrejurările: casă, la serviciu, în locurile publice, cu mijloacele de transport etc. Acestea, cu atât mai mult cu cât timpul la dispoziţie pentru realizarea unei oarecare protecţii este foarte scăzut.

Regulile de comportare şi măsurile de protecţie în caz de cutremur, trebuie să le realizăm înainte de producere, pe timpul producerii cutremurului şi după ce mişcarea seismică a trecut.

Pentru protecţie înainte de cutremur este necesar să se realizeze măsuri de protecţie a locuinţei şi în afara acesteia.

 

În măsurile de protecţie a locuinţei este necesar:

 • Recunoaşterea locurilor în care ne putem proteja: grinda, tocul uşii, birou sau sub masa rezistentă etc.
 • Identificarea şi consolidarea unor obiecte care pot cădea sau deplasa în timpul seismului.
 • Asigurarea măsurilor de înlăturare a pericolelor de incendiu: protecţia şi evitarea distrugerilor la instalaţiile de alimentare cu electricitate, apă şi gaze. Cunoaşterea locurilor de întrerupere a alimentării cu aceste surse.
 • Asigurarea stării de rezistenţă a locuinţei. La nevoie se consultă organele de protecţie civilă locale sau alţi specialişti.
 • Asigurarea, în locuri cunoscute şi uşor accesibile, a îmbrăcămintei pentru timp rece, a unei rezerve de elemente uscate şi conserve, a unor materiale şi obiecte necesare realizării unei truse de prim ajutor familial.
 • Asigurarea unei lanterne, a unui aparat de radio cu tranzistoare şi a bateriilor necesare.

 

În măsurile de protecţie în afara locuinţei este necesar:

 • Cunoaşterea locurilor celor mai apropiate unităţi medicale, sediile inspectoratelor de protecţie civilă, de pompieri, de poliţie, de cruce roşie, precum şi alte adrese utile.
 • Cunoaşterea bine a drumului pe care vă deplasaţi zilnic la şcoală, cumpărături, având în vedere pericolele care pot apărea spargeri de geamuri, căderea unor obiecte de pe balcoane, conducte de gaze, abur, apă etc.

 

Măsurile ce trebuie luate în timpul producerii unui cutremur puternic, sunt următoarele:

 • Păstrarea calmului, să nu se intre în panică şi  să liniştiţi pe ceilalţi membri a familiei: copii, bătrâni, femei.
 • Prevenirea tendinţelor de a părăsi locuinţa: putem fi surprinşi de faza puternică a mişcării seismice în holuri, scări, etc. Nu se foloseşte în nici un caz ascensorul.
 • Dacă suntem în interiorul unei locuinţe – rămânem acolo, departe de ferestre care se pot sparge, să se stea înspre centrul locuinţei (clădirii), lângă un perete. Protejarea se face sub o grindă, toc de uşă solidă, birou, masă sau bancă din clasă suficient de rezistente spre a ne feri de căderea unor lămpi, obiecte mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc.
 • Dacă suntem surprinşi în afara unei locuinţe (clădiri), rămânem departe de aceasta, ne ferim de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri şi care de obicei se pot prăbuşi pe stradă.
 • Dacă suntem la şcoală (serviciu), nu fugim pe uşi, nu sărim pe fereastră, nu se aleargă pe scări, nu se utilizează liftul, nu alergaţi pe stradă. Deplasarea se face cu calm spre un loc deschis şi sigur.
 • Dacă a trecut şocul puternic al seismului, se închid imediat sursele de foc cât se poate de repede, iar dacă a luat foc ceva se intervine imediat.
 • Dacă seismul ne surprinde în autoturism, ne oprim cât se poate de repede întru-un loc deschis, se evită clădirile prea aproape de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi ne ferim de firele de curent electric căzute.
 • Dacă suntem într-un mijloc de transport în comun sau în teren, staţi pe locul dvs. până ce se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi la coborîre sau să spargeţi ferestre.
 • Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatre, cinematografe, stadion, săli de şedinţe etc.) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremure. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii pe rând.

 

După producerea unui cutremur puternic este necesar să luăm următoarele măsuri:

 • Nu plecaţi imediat din locuinţă. Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele speciale şi copii.
 • Ajuta-ţii pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier, obiecte sau elemente uşoare de construcţii căzute, să se degajeze.
 • Atenţie! Nu mişcaţi răniţii grav (dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze) până la acordarea unui ajutor sanitar – medical calificat. Ajuta-ţii pe loc. Curăţa-ţi traseele de circulaţie de cioburi sau substanţe toxice, chimicale vărsate, alimente etc.
 • Îngrijiţi-vă de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor, linişti-ţii asigurându-le îmbrăcăminte şi încălţăminte corespunzătoare sezonului care se află.
 • Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radio-televiziune şi recomandările acestora.
 • Verificaţi preliminar starea instalaţiilor de electricitate, gaz, apă, canal din locuinţă.
 • Părăseşte calm locuinţa după seism, fără a lua cu dumneavoastră lucruri inutile.
 • Verificaţi  scara şi drumul spre ieşire.
 • Dacă la ieşire întâlniţi uşi blocate, acţionaţi fără panică pentru deblocare. Dacă nu reuşiţi, procedaţi cu calm la spargerea geamurilor şi curăţaţi bine mâna şi zona de cioburi, utilizând un scaun o vază metalică (lemn) etc. Deplasaţi-vă într-un loc deschis şi sigur (parc, stadion etc.).
 • Fiţi pregătiţi psihic şi fizic pentru eventualitatea unor şocuri (replici) ulterioare primei mişcări seismice, care de regulă este mai redus decât cel iniţial. Nu daţi crezare zvonurilor privind eventualele replici seismice şi urmările lor, utilizaţi numai informaţiile şi recomandările transmise oficial, recepţionate direct de dvs. şi nu din auzite.
 • Nu ascultaţi sfaturile unor aşa-zişi specialişti necunoscuţi de dvs. care în asemenea situaţii apar ad- hoc.

Accesări: 527

Alte REGULI DE COMPORTAMENT ÎN CAZUL PRODUCERII UNOR SITUAŢII DE URGENŢĂ

Accesări: 489
Accesări: 585
REGULI DE COMPORTARE ŞI MĂSURI PRIVIND PREVENIREA ŞI STINGEREA INCENDIILOR Citeşte mai mult...
Accesări: 517
Măsuri de protecţie Citeşte mai mult...
Accesări: 892
Măsuri de protecţie Citeşte mai mult...
Accesări: 661
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE ÎNZĂPEZIRE Citeşte mai mult...
Accesări: 926
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE FURTUNĂ Citeşte mai mult...
Accesări: 546
REGULI DE COMPORTARE IN CAZ DE CONTAMINARE CHIMICĂ Citeşte mai mult...
Accesări: 437
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ Citeşte mai mult...
Accesări: 766
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE CONTAMINARE BACTERIOLOGICĂ Citeşte mai mult...
Accesări: 438
Măsuri de protecţie Citeşte mai mult...

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Joi, 29 februarie 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 63770   Total ieri: 1222   Total azi: 718