REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE CONTAMINARE CHIMICĂ
-
Semnalul de alarmare la accident chimic (contaminare chimică) este un sunet de sirenă. Cînd aţi recepţionat acest semnal includeţi radiodifuzoarele, ascultaţi informaţia Departamentului SE.
-
Nu faceţi panică ! Acţionaţi conform indicaţiilor organelor PC.
-
Înştiinţaţi despre pericol vecinii. Ţineţi radiodifuzoarele deschise. Rămîneţi în localurile unde vă aflaţi. Ermetizaţi încăperea. Nu aprindeţi focul (concentraţia de substanţe poate provoca explozie).
-
Aplicaţi măsurile de protecţie individuală (măşti anti-gaz, mască de tifon-vată, prosoape). Dacă mirosul se păstrează sau este mai puternic ieşiţi din zona contaminată (la indicaţiile organelor PC) perpendicular direcţiei vîntului, în mijloace de protecţie individuală.
-
REŢINEŢI! Norul toxic se extinde pe o distanţă mare, reţinîndu-se în spaţii închise, scuaruri, vîlcele, rîpi, subterane.
-
Ieşind din zona contaminată este necesar de petrecut curăţirea îmbrăcămintei (de scuturat atent hainele, de şters încălţămintea).
-
Dacă pe piele sunt picături de substanţe nocive, tamponaţi cu o cîrpă, hîrtie picăturile (se interzice de şters, astfel se măreşte suprafaţa afectată) apoi spălaţi locul cu apă.
Cele mai răspîndite substanţe toxice sunt:
Clorul – gaz galben, mai greu ca aerul, se acumulează în locurile joase. Evacuarea se face perpendicular direcţiei vîntului, la etajele de sus, pe un loc ridicat. Căile respiratorii sunt protejate cu o pînză umedă cu apă şi oţet.
Amoniacul – gaz fără culoare, mai uşor ca aerul. Evacuarea se face în locurile mai joase, adăposturi, beciuri. Căile respiratorii sunt protejate cu o pînză umedă cu o soluţie de 2 % de carbonat de sodiu.