Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  REGULI DE COMPORTAMENT ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ
REGULI DE COMPORTAMENT ÎN CAZUL PRODUCERII UNOR SITUAŢII DE URGENŢĂ
ALUNECĂRILE DE TEREN

Măsurile planificate pentru prevenire, protecţie şi intervenţie în cazul alunecărilor de teren sunt similare cu cele aplicate în caz de cutremur. O particularitate o constituie faptul că evenimentul cu rare excepţii, nu se desfăşoară chiar prin surprindere. Alunecările de teren se pot desfăşura cu viteze de la 1,5 – 3 m/sec, iar în unele situaţii şi peste 3 m/sec. oferind astfel posibilitatea pentru realizarea unor măsuri în astfel de situaţii. În aceste condiţii, un rol important revine acţiunilor de observare a condiţiilor de favorizare a alunecărilor de teren şi alarmării (avertizării) populaţiei în timp util realizării protecţiei.

Este posibilă protecţia dacă se preconizează şi se planifică din timp măsuri corespunzătoare şi se realizează o informare oportună a populaţiei în zona de risc.

În general, în acţiunile de intervenţie, în afara unor cazuri particulare, se va urmări recuperarea bunurilor materiale şi refacerea avariilor.

Salvarea supravieţuitorilor din  clădirile acoperite se realizează în condiţiile similare cu acţiunile preconizate în cazul cutremurelor de pământ.

Informarea şi alarmarea asupra alunecării de teren se realizează de către autorităţile publice locale şi de Departamentul SE.

La recepţionarea informării sau a unor semnale despre începerea alunecării terenului, în zona care ar putea fi afectată se vor lua următoarele măsuri:

  • Pregătirea evacuării persoanelor, instituţiilor şi bunurilor potrivit planurilor de evacuare pregătite anticipat.
  • Deconectarea, de către reprezentaţii autorizaţi - în caz de necesitate - a clădirilor de la sistemul de alimentare cu energie electrică, gaze, apă, încălzire, canalizare etc. pentru a limita eventualele efecte negative.
  • Sprijinirea formaţiilor de intervenţie ale Departamentului SE în acţiunile de oprire, diminuare sau de deviere a alunecării de teren cu scopul de protejare a persoanelor şi a construcţiilor, pentru micşorarea efectelor distructive ale alunecării de teren.
  • Desfăşurarea acţiunilor sub conducerea Departamentului SE; vor fi luate în considerare numai sursele oficiale locale şi recomandările organelor în drept, evitându-se informaţiile bazate pe zvonuri.

La recepţionarea semnalului de alarmare în cazul alunecărilor de teren, care înseamnă că pericolul alunecării de teren nu poate fi evitat, se vor lua următoarele măsuri:

  • Evacuarea persoanelor şi bunurilor materiale în locurile desemnate în planurile de evacuare, fără a lua lucruri inutile şi păstrând calmul.
  • Respectarea regulilor de convieţuire în locurile sigure în care Departamentul SE împreună cu autorităţile locale vor lua măsurile necesare adăpostirii şi desfăşurării vieţii.

După stabilizarea alunecării de teren se va face de către organele abilitate o analiză a avariilor şi distrugerilor provocate la construcţii şi bunuri. În funcţie de avarii se vor lua măsuri de începere a lucrărilor de reparaţii şi consolidări, iar în cazurile de distrugeri se vor lua măsuri de construire de noi clădiri pe alte amplasamente, autorizate. După caz se vor face demersurile necesare pentru obţinerea despăgubirilor.


Accesări: 982

Alte REGULI DE COMPORTAMENT ÎN CAZUL PRODUCERII UNOR SITUAŢII DE URGENŢĂ

Accesări: 575
Accesări: 631
Măsurile de protecţie. Citeşte mai mult...
Accesări: 710
REGULI DE COMPORTARE ŞI MĂSURI PRIVIND PREVENIREA ŞI STINGEREA INCENDIILOR Citeşte mai mult...
Accesări: 597
Măsuri de protecţie Citeşte mai mult...
Accesări: 733
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE ÎNZĂPEZIRE Citeşte mai mult...
Accesări: 1007
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE FURTUNĂ Citeşte mai mult...
Accesări: 644
REGULI DE COMPORTARE IN CAZ DE CONTAMINARE CHIMICĂ Citeşte mai mult...
Accesări: 510
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ Citeşte mai mult...
Accesări: 843
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE CONTAMINARE BACTERIOLOGICĂ Citeşte mai mult...
Accesări: 505
Măsuri de protecţie Citeşte mai mult...

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Joi, 25 aprilie 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 65296   Total ieri: 2296   Total azi: 2244